Publikováno

Fazolové klíčky mungo nebo adzuki jako součást zdravé výživy

Fazole patří k nejvýživnějším potravinám světa a s trochou nadsázky je možno zařadit je mezi „superfoods“. Tento výraz se stal v civilizovaném světě velmi populárním, mnozí z nás dokonce cíleně takové výrobky či suroviny vyhledávají, aby do organismu doplnili to, co z běžné stravy lze získat jen stěží. K superpotravinám řadíme např. všechny druhy ořechů, olejnatá semínka, jako je slunečnice nebo sezam, mořské řasy a mnohé další.
klíčící fazole
Proč právě fazole? Všimněte si jejich nápadného tvaru, který připomíná ledvinu. Ledviny jsou párový orgán a spolu s mozkem, srdcem a játry se řadí k nejdůležitějším orgánům v našem těle. Všechny druhy fazolí ledviny vyživují a posilují a na tom, v jakém stavu je máme, závisí jak kvalita, tak i délka života. Tradiční čínská medicína používá termín „ledvinová esence“, který je základem pro dlouhověkost. S ledvinami také úzce souvisí vitalita a množství pokrývky hlavy a za předčasným šedivěním a ztrátou vlasů se mnohdy ukrývá právě oslabení tohoto orgánu.

Fazolovými klíčky nemůžete nic pokazit

Procesem klíčení se aktivují živé enzymy uvnitř zrn a rostlina se začíná probouzet k životu. K tomu využívá všechny potřebné složky ukryté uvnitř plodu a právě v okamžiku první klíčící fáze tu dochází k významným biochemickým reakcím. Díky tomu je klíčící plod lépe stravitelný i pro nás, toho si byli vědomi lidé již před mnoha tisíci lety a tradice klíčení semen se pak přenášela mezi generacemi až do dnešních dnů.
bílé velké fazole
V současnosti je nakličování semínek velkým hitem, a jestliže máte v úmyslu i vy s klíčením začít, zvolte si některý z nenáročných druhů vhodných pro začátečníky, např. fazole mungo, řeřichu, hnědou neloupanou čočku či neloupaný hrách. Fazolové klíčky https://www.nakliceno.cz/mungo/ můžete jíst v syrovém stavu, spolu s odrůdou adzuki jsou to vlastně jediný druh fazolí, které nejsou zasyrova jedovaté. Pochopitelně je lze i povařit a využít je na pomazánku, do polévek, anebo jako náhradu masa v podobě guláše.